Materiaalgebruik voor het maken van een hoed

 
Introductie

Op deze webpagina geven we u een kijkje in de keuken van een hoedenmaker. We geven u graag een indruk van de gebruikte materialen. Daarnaast laten we u ook zien welke resultaten daarmee bereikt kunnen worden. Omdat er ook veel mensen contact met ons zoeken om materiaal te leveren geven we aan het einde van deze pagina ook nog eens de gegevens door van enkele leveranciers. Hoeden maken is meestal handwerk. We geven u graag een kijkje in een hoedenatelier.

 

 

Hoe maken we een hoed?

Hoeden worden met behulp van een mal of zonder mal gemaakt. Hoeden die zonder mal worden gemaakt worden naar een papieren patroon gemaakt, geknipt uit stof, leer of ander materiaal en in elkaar genaaid. Het maken van een hoed is zeer tijdrovend. Bij alles wordt met de hand gedaan. De tijd voor het vervaardigen van een hoed kan oplopen tot meer dan tien uur. Op deze pagina beschrijven we de verschillende materialen die gebruikt worden door hoedenmakers. Waar mogelijk hebben we daar foto's bij gezet om het te verduidelijken. Achtereenvolgens worden de volgende materialen behandeld:
 

Inhoudsopgave

 1. Bandstro
 2. Buntal
 3. crinband
 4. Etamine
 5. Gladstro
 6. Laiton
 7. Leer
 8. Papierstro
 9. Parabuntal
 10. Parasisal
 11. Ripslint
 12. Sinamay
 13. Versiering
 14. Vilt
 15. Visca
 16. Voile

Ad 1 Bandstro
 
Natuurlijk of synthetisch gevlochten stro. Door de lange vlechten aan elkaar te naaien ontstaat een hoed.


 

Terug naar inhoudsopgave
 


Ad 2 Buntal

Een weefsel van de vezel van de bladeren van de buripalm en katoenen draden, waardoor een stevig, buigzaam materiaal ontstaat waarvan de mooiste vormen gemaakt kunnen worden en er zo een bijzondere hoed ontstaat. We hebben hier geen mal bij nodig. Hieronder ziet u een aantal kleuren Buntal, effen, tweekleurig of versierd met strikjes of kraaltjes.Diverse buntal materialen

Drie verschillende hoeden gemaakt van buntal

Terug naar inhoudsopgave

 

Ad 3 Crinband

Dit is een transparant materiaal van nylon dat als decoratiemateriaal gebruikt wordt. Vroeger werd het van paardenhaar gemaakt.
Het is verkrijgbaar aan de meter in verschillende breedtes, meestal als band, in heel veel kleuren. Het wordt veel gebruikt voor het maken van fascinators.Voorbeelden van crinband
Een haardecoratie van crinband versierd met parelmoerknoopjes en een klein hoedje met daar overheen crinband en veren.


Terug naar inhoudsopgave


Ad 4 Etamine

Een stevig, gaasachtig materiaal dat gebruikt wordt als grondvorm voor hoeden die van stof worden gemaakt. Naast etamine zijn er nog andere soorten gaas, zoals tulle raide, tarlatan en sparterie. Alle materialen verschillen in stevigheid en dikte en zijn verkrijgbaar aan de meter. De rol betreft etamine en er onder ligt tulle raide.Onderstaande turban is een goed voorbeeld waarbij dit tulle raide als ondervorm is gebruikt. Deze is met zijde bedekt.Terug naar inhoudsopgave


Ad 5 Gladstro

In tegenstelling tot het bandstro, dat uit gevlochten banden bestaat is er het gladstro,dat in de vorm van een cloche of capeline wordt gevlochten.
De productie van strocloches en capelines wordt veelal door vrouwen verricht in landen in China, Zuid-Amerika en de Filipijnen. Het is een tijdrovende bezigheid. Een bekende voorbeeld zijn de Panamahoeden. Deze hoeden worden in Ecuador gemaakt, maar omdat ze in de 17e eeuw verhandeld werden vanuit Panama danken ze daar hun naam aan.
Terug naar inhoudsopgave


Ad 6 Laiton

Laitondraad is een ijzerdraad omwikkeld met garen en wordt gebruikt als versteviging voor de rand van de hoed of voor andere onderdelen van de hoed. In verschillende diktes en in de kleuren zwart en wit verkrijgbaar.
Andere materialen om een hoed te verstevigen zijn brimlock en staaldraad. Brimlock is een plastic draad en kan makkelijk in een hoek gebogen worden. Staaldraad blijft juist mooi rond. De uiteinden worden in alle gevallen aan elkaar gezet door middel van een klein buisje.Terug naar inhoudsopgave


Ad 7 Leer

Natuurlijk is het mogelijk om hoeden geheel van leer te maken. Ook wordt het gebruikt om het gedeeltelijk te gebruiken en soms om een hoed af te werken.
Basismateriaal huiden van leer en suede
Voorbeelden van een hoed van leer en hoeden waar leer in is verwerkt, alsmede een bijpassende sjaal van boterzacht leerLeren zuidwester


Terug naar inhoudsopgave


Ad 8 Papierstro

Een soort gladstro gemaakt van gedraaid zijdepapier.
Ooit in Japan ontwikkeld als goedkopere imitatie van de Panamastro. Het is een goedkope strosoort en in verschillende fijnheden verkrijgbaar.


Papierstro


Hoed van papierstro is lekker luchtig en handig voor in de zomer.Terug naar inhoudsopgave
 


Ad 9 Parabuntal

Een gladstrosoort van de fijnste en allermooiste kwaliteit, net als balibuntal en baku. Ze worden gevlochten van de vezels van bladeren en bladstelen van de buripalm, een waaierpalm die wel 2 meter lang en breed kan worden. 
 Ad 10 Parasisal

Een gladstrosoort gevlochten met de vezel van de sisalplant  Een stro van hoge kwaliteit en fijne structuur. Verkrijgbaar in cloches en capelines in vele mooie kleuren.

Terug naar inhoudsopgave


 

Terug naar inhoudsopgave


Ad 11 Ripslint

Om de hoed passend te maken en ook om de hoed te beschermen tegen vet van de hoofdhuid wordt er ripslint aangebracht in de entree van de hoed. Ook kan het als garnering gebruikt worden. Het is in verschillende breedtes verkrijgbaar, van 1,5  tot ongeveer 5 cm.


Terug naar inhoudsopgave


Ad 12 Sinamay

Een geweven materiaal van de vezel van de bananenplant (abaca). Door het transparante karakter kunnen er luchtige hoeden van gemaakt worden die ook licht in het dragen zijn. Dit materiaal wordt aan de meter verkocht.
Het kan geappreteerd of ongeappreteerd zijn. Appret is een soort stijfsel waar het materiaal stevig van wordt en het de vorm behoudt. Ongeappreteerde sinamay is geschikt om voor garnering te gebruiken.
Hier ziet een gedeelte van onze voorraad aan materialen. We hebben tientallen kleuren direct beschikbaar voor het maken van onze hoeden.


  
Twee hoeden van sinamay gemaakt.

Terug naar inhoudsopgave


Ad 13 Versiering
 
Er zijn verschillende soorten versiering voor hoeden mogelijk, zoals veren of bloemen.  Terug naar inhoudsopgave

Ad 14 Vilt


Vilt wordt gemaakt van wol die afkomstig is van schapen (wolvilt) of vilt wordt gemaakt van dierlijke haren, meestal afkomstig van konijnen, hazen en bevers(haarvilt). Door de dichtheid van de stof en het stevige karakter wordt dit materiaal meestal voor de wintercollectie gebruikt. Hieronder op de foto ziet u het ongetrokken ruwe materiaal dat als uitgangspunt gekozen kan worden voor een vilten hoed.
Er zijn twee verschijningsvormen: een cloche te gebruiken voor een hoed zonder of met kleine rand en een capeline te gebruiken voor een hoed met grote rand. Op de foto  ziet u links de cloches liggen en in het midden de capelines.Diverse soorten cloches en capelines
Twee vilten hoeden: links een hoed van twee soorten vilt, de bol is van melusine en de rand van haarvilt gemaakt. Melusine is een harige soort vilt die veel in de jaren zestig werd gebruikt maar nu weer heel populair is. Rechts een hoed van bedrukt vilt gemaakt.

Terug naar inhoudsopgave

Ad 15 Visca

Een gladstro van een kunstvezel, viscose. Gemaakt uit het natuurlijke materiaal cellulose, afkomstig van houtpulp, ook wel kunstzijde of rayon genoemd. Er ligt een mooie glans op het materiaal en het is makkelijk te vormen om een mal.
Terug naar inhoudsopgave


Ad 16 Voile

Voile is een fijn soort tule van zijde of kunststof gemaakt. Soms kantachtig, versierd met noppen of pailletten die verkrijgbaar zijn in breedtes van 30-45 cm. In de jaren vijtig werden de hoedjes er vaak mee versierd. De voile werd vaak geheimzinnig voor het gelaat gedragen. Tegenwoordig zien we het materiaal weer terugkomen.


Terug naar inhoudsopgave

Materialen zijn te koop bij onderstaande leveranciers.
 
De materialen die u op de webpagina heeft gezien kunt u via diverse leveranciers bestellen.
Het is verstandig vooraf een afspraak te maken via e-mail of telefoon.
 
De Vroey
Ter Rivierenlaan 16
2100 DEURNE (Antwerpen)
België
Telefoon: +32 3 325 8056
Website: www.devroeyhats.be
E-mail: info@devroeyhats.be
De winkel is aan de rand van Antwerpen gelegen en heeft goede parkeermogelijkheden. De Vroey heeft een ruim assortiment hoedenmaterialen. Zij leveren ook complete hoeden. Er is veel sinamay, allerlei stro cloches en capelines. De Vroey heeft vilt in diverse kwaliteiten en kleuren. Daarnaast hebben ze veel soorten bloemen, lint, veren en voile.
 
Hawar
Oosterwoldseweg 33
8421 RR OLDEBERKOOP
Telefoon: +31 516 451 020
Website: www.hawar.nl
E-mail: hawar@hawar.nl
Nederland
In hun voormalige Landbouw-Huishoudschool verzorgt Hawar workshops en masterclasses, organiseert exposities en verkoopt (postorder) er de door henzelf ontwikkelde of bewerkte materialen en gereedschappen als Funpump, Funpaper, Funfix en Degradé. Het is een zaak die niet speciaal op hoeden is gericht, maar een veel uitgebreider assortiment heeft voor alles wat met kleding te maken heeft.
 
Hoedendingen
Kerkstraat 31
6988 AE LATHEM (bij Arnhem)
Nederland
Telefoon: +31 313 - 632 848
Website: www.hoedendingen.nl
E-mail: info@hoedendingen.nl
Via de site kun je van alles vinden wat je nodig hebt voor het maken van hoeden. Ze leveren zowel materialen als gereedschap. Bij Hoedendingen is het mogelijk om hoedenmallen te huren. We bieden onze cursisten altijd aan om mallen tegen een aantrekkelijk tarief te huren.
 
H.P. Tex (Henk Plooy)
Staverhul 22A
3888 MR UDDEL
Nederland
Telefoon: +31 577 400 730
Website: www.hptex.nl
E-mail: hptex@planet.nl
Dit bedrijf is net  buiten Uddel gevestigd. Zij hebben een heel ruim assortiment materialen.
 
Van der Broek hoedenmallen
Stationsstraat 52
6365 CK Schinnen
Telefoon: 046 - 44 33 899
Website: www.hoedenmallen.nl
E-mail:  info@hoedenmallen.nl
Van der Broek Hoedenmallen is een begrip op het gebied van ambachtelijk geproduceerde houten mallen.