Interviews en films over Hoeden en Zo

 

 

Op deze pagina's staan verschillende interviews en krantenartikelen.

1 Interview in het Reformatorisch Dagblad 5 oktober 2013

2 De hoedenfilm: De Nazaat

3 Interview met Radio Hoeksche Waard

4 Op de rode loper in het Algemeen Dagblad van 28 september 2011 

5 Dame met de rode hoed in het Algemeen Dagblad van 20 september 2011

6 Hoeksche Waard Magazine februari/maart 2011

7 Nienke was te zien op het programma RTL-Boulevard op 15 maart 2011

8 Koninginnedag te 's-Gravendeel op 30 april 2009

9 Tentoonstelling in het gemeentehuis van de Binnenmaas te Maasdam augustus 2007

10 Rubriek Ter Zake in het Algemeen Dagblad op dinsdag 20 februari 2007

 

1 Interview in het Reformatorisch Dagblad 5 oktober 2013

Op 5 oktober 2013 werd er een interview gepubliceerd in het Reformatorisch Dagblad.

Klik op onderstaande link om het artikel te lezen bij het Reformatorisch Dagblad:

http://www.digibron.nl/search/detail/9c1043108f8a45bdfee2978341ddfdb9/zolang-hij-maar-op-een-hoofd-past

 

2 De hoedenfilm: De Nazaat

 

 

Op 9 oktober 2011 werd de film DE NAZAAT uitgezonden op TV-Rijnmond.  Het is een prachtige film geworden van André van der Hout over de architect Henk van Alen. Hierin komen veel oude en nieuwe hoeden voor, met een wel heel bijzonder exemplaar aan het eind van de film.

In deze film speelt Nienke de rol van echtgenote van de hoofdrolspeler Henk van Alen. Als echtgenoot helpt hij haar af en toe bij haar beroep als hoedenmaker. De film is deels in Rotterdam en bij ons thuis opgenomen. In deze film kunt u ook een kijkje nemen bij mijn winkel, de werkplaats en de cursussen. Hieronder kunt u de film bekijken via Youtube. Zie ook de uitleg over de film hieronder. De film duurt 35 minuten en is voorzien van prachtig beeldmateriaal.

 

 

De film is een de film uit een serie onware verhalen. Het verschil tussen fictie en werkelijkheid is vaak een verrassing. Henk van Alen heeft een baan op een architectenbureau en assisteert zijn vrouw die hoedenmaker is. Hij traint met zijn zoon voor de marathon van New York. In die stad staat het Chrysler Building, door William van Alen ontworpen. Als nazaat van deze architect, die daarna nooit meer iets ontwierp, wil Henk Rotterdam een landmark van formaat aanbieden. In de geest van de jaren 1930 probeert hij de Welstandscommissie te overtuigen. Volg de avonturen in en om 's-Gravendeel en Rotterdam.

 


3 Interview met Radio Hoeksche Waard

Op 20 juli 2012 werd er een interview gehouden met Nienke over haar hoedenwinkel door Radio Hoeksche Waard. Tijdens dit interview zijn er video-opnamen gemaakt. Deze geven een goede indruk van de uit de hand gelopen hobby van Nienke en haar passie voor het hoedenvak. In het eerste deel wordt de achtergronden van Nienke besproken. Daar wordt haar werkwijze besproken en de klanten waar zij zich met name op richt. 

 

 

Dit interview bestaat uit zeven delen. Via youtube zijn de volgende zes delen te bekijken:

Deel 2 Interview Over Prinsjesdag en de Koninklijke huizen;

Deel 3 Interview Hier wordt ingegaan op de soorten hoeden en het materiaalgebruik bij de hoed;

Deel 4 Interview Het creatieve proces wordt besproken evenals de cursussen en workshops;

Deel 5 Interview Een kijkje in de winkel, praten over de  party time en wat zijn de leukste hoeden;

Deel 6 Interview Verder in de winkel en verder praten over de grootste en kleinste hoeden van Nienke;

Deel 7 Interview Tot slot de gebruikte basismaterialen en nog meer informatie over Hoeden en Zo.

 

 

 

 

 

3 Op de rode loper in het Algemeen Dagblad van 28 september 2011

Download het artikel

4 Dame met de rode hoed in het Algemeen Dagblad van 20 september 2011

 

Download van dit artikel

  

6 Hoeksche Waard Magazine februari/maart 2011

 

 

Bovenstaande publicatie was te vinden in het blad Hoeksche Waard Magazine. Het is geschreven door Coby van Wijk en met haar toestemming opgenomen. Het blad over de Hoeksche Waard was te koop in diverse boekhandels in de Hoeksche Waard. Helaas is dit blad niet meer te koop.

 

7 Nienke was te zien op het programma RTL-Boulevard op 15 maart 2011

Op dinsdag 15 maart 2011 was Nienke te zien in het programma RTL-Boulevard.

Hier werd haar mening gevraagd over de wijze waarop Koningin Beatrix en Prinses Maxima hoeden dragen

Klik op deze link voor het interview: RTL-Boulevard

 

 

8 Koninginnedag te 's-Gravendeel op 30 april uit De Schakel van 23 april 2009

  

 

 

 

Koninklijke hoed boven de Kreek

 

 

De Oranjevereniging `s-Gra­vendeel zorgt ook dit jaar voor spektakel. Hing vorig jaar nog een grote oranje Koninklijke stoel boven de Kreek, dit jaar is gekozen voor de Koninklijke hoed. „Zowel koningin Beatrix als prinses Maxima stelen regel­matig de show met een hoed. Voor ons aanleiding om de `Koninklijke hoed' als thema voor het feest te kiezen", ver­telt voorzitter Hessel Visser van de Oranjevereniging.

De grote Koninklijke hoed is een bouwwerk dat door werktuigkundige Piet Baars is geconstrueerd. De hoed wordt van aluminium ge­bouwd en daarna bekleed met feestelijke stoffen. De hoed zal direct in het oog springen want de afmetin­gen zijn zonder meer fors. Met een grootte van twin­tig bij dertig meter zorgt de hoed voor een overkoepeling van de Kreek. Onder de hoed wordt een ponton in de Kreek gelegd. Deze ponton dient als catwalk voor de bijzondere hoedenshows.

Kinderen van de basisscholen hebben per groep diverse hoeden ge­maakt. Daarmee kunnen ze dingen naar de 'mooiste hoed van het dorp'. Deze hoeden worden door de leerlingen direct na de opening om 9.3o uur en het zingen en het oplaten van de ballon­nen geshowd. De presenta­tie van de show is in handen van Silvia Robbemont en Zjon Smaal. Maar niet alleen de schooljeugd toont zelfge­maakte hoeden.

De beken­de hoedenmaakster Nienke Visser is de afgelopen weken eveneens creatief aan de slag gegaan. Zij heeft in totaal 36 hoeden vervaardigd. Deze collectie in rood-wit-blauw en oranje zal door 36 dames in enkele sessies worden ge­presenteerd. Topstuk is de hoed 'Oranje Boven' verklapt Nienke.

 

 

9 Tentoonstelling in het gemeentehuis van de Binnenmaas te Maasdam augustus 2007 

 

 

  

10 Rubriek Ter Zake in het Algemeen Dagblad op dinsdag 20 februari 2007

 

 

De tekst van het interview vindt u hieronder:

 

dinsdag 20 februari 2007

 

’Met een hoed voel je je anders’

 

 

’S-GRAVENDEEL- Zelf draagt Nienke Visser natuurlijk graag een hoed, maar volgens haar man Hessel nog niet vaak genoeg. ,,Je moet even wat overwinnen voor je een hoed opzet. Ik begrijp best dat mensen niet snel een hoed kopen. Maar als je hem eenmaal op hebt, weet je weer waarom. Met een hoed op voel je je anders. Dan is je outfit af.’’

Nienke Visser heeft iets met bijzondere hoofddeksels, zoveel is duidelijk. Tien jaar geleden begon ze aan een cursus hoeden maken en sindsdien is haar hoedencollectie alleen maar uitgebreid. ,,Ik vond op een gegeven moment dat ik er iets mee moest gaan doen. In het begin zette ik mijn hoeden voor het raam en dat is steeds verder uitgebreid.’’ Nu heeft Visser een atelier en winkel aan huis waar ze haar creaties verkoopt.

 

Haar liefde voor hoeden is haar vroeger met de paplepel ingegoten. ,,Mijn moeder maakte zelf ook hoeden, zoals wel meer vrouwen in die tijd. Het zit waarschijnlijk in mijn genen,’’ vertelt Visser.

 

Alles wat Visser verkoopt, maakt ze zelf. Afhankelijk van het model, werkt ze ongeveer vijf à tien uur aan een hoed. ,,Als ik bijvoorbeeld een vilten hoed maak, stoom ik eerst het vilt zacht. Daarna span ik het vilt over een houten mal, zodat de hoed zijn vorm krijgt. Tot slot maak ik het vilt hard door een soort stijfsel.’’

 

Een intensief werkje met dure materialen, maar Visser vindt het nog steeds hartstikke leuk om te doen. De ontwerpen verzint ze zelf. ,,Ik haal mijn inspiratie overal vandaan, uit boeken maar bijvoorbeeld ook uit de natuur. Ik probeer van alles uit.’’

 

Het levert haar bijzondere klanten op, zoals de dames van de Red Hats Society. ,,Bij de Society zijn verschillende clubjes vrouwen aangesloten die leuke uitstapjes met elkaar maken. De enige verplichting is dat ze een rode hoed dragen en paarse kleding.’’ Voor de dames van clubs uit Dordrecht en Goedereede maakt Visser graag rode hoeden met een paars accent. Ook politici weten Nienke te vinden. ,,Ik vertel liever niet wie het was, maar er is een keer een Tweede-Kamerlid gekomen. Ze liet speciaal voor Prinsjesdag een hoed maken. Dat was een heel bijzondere opdracht.’’

 

 

Bedrijfsprofiel

 

Hoeden en Zo

 

Van: Nienke Visser

Adres: Smidsweg 7a,

3295 BT 's-Gravendeel

Tel 078 6737356

Info: www.hoedenenzo.nl.

Op deze website staan foto's van onder meer de zomer- en wintercollectie en van trouwhoeden.

Bedrijfsgegevens: Nienke Visser is haar hele leven al creatief. Ze heeft eerder gewerkt als onderwijzeres voor kleuters. Haar man Hessel is een geboren 's-Gravendeler en sinds 1980 wonen ze in het dorp. Drie jaar geleden besloot Nienke haar zelfgemaakte hoeden te verkopen aan huis. Ze heeft een kamer naast de voordeur ingericht als atelier en etalage. Geïnteresseerden mogen aanbellen om de hoeden vrijblijvend te bekijken. Meestal werkt Visser op afspraak. Op maat gemaakte hoeden kunnen binnen drie a vier weken klaar zijn. Ze kosten gemiddeld honderd euro. Nienke staat met haar hoeden ook geregeld op markten. Ervan leven kan Visser nog niet, maar dat hoeft ook niet per se: "Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby".

 

 

Deborah Jongejan

 

 

Hieronder vindt u een kopie van het artikel dat verscheen ter gelegenheid van de tentoonstelling in het gemeentehuis van de Binnenmaas te Maasdam. Het interview stond in: De Schakel. Dat is de editie Hoeksche Waard van de Maasstad Weekbladen voor de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, 's-Gravendeel, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen. Onderaan deze pagina staat de tekst van het interview leesbaar weergegeven.

 

 

 

 

 

 

BINNENMAAS  Nienke Visser en Margriet Vos kennen elkaar nog maar een paar maanden. Wie echter de tentoonstelling van deze beide exposanten in het gemeentehuis van Binnenmaas bekijkt kan dat nauwelijks geloven. Hoewel beiden een totaal andere invulling aan hun creativiteit geven is de expositie verrassend harmonieus in kleur en beeld vorm gegeven. Nienke Visser uit `s-Gravendeel creëert hoeden en Margriet Vos geeft landschappen en natuur vorm in grafiek. Direct al bij binnenkomst in de hal van het gemeentehuis ervaart de bezoeker duidelijk te maken te hebben met kunstenaressen die liefde hebben voor het vak. Het groenblauwe grafiekwerk van Margriet is oogstrelend fraai. De daarbij in zelfde kleurstellingen getoonde hoeden van Nienke geven het geheel een extra dimensie. Voor deze expositie wisten Margriet en Nienke niets van elkaars bestaan. „Wij zijn bij elkaar gebracht door San Vermaas. Zij is medewerker Kunstzaken van de gemeente Binnenmaas", vertelt Nienke. „Zij kende het werk van Margriet en zij is ook bekend met mijn hoeden. Zij dacht dat we goed bij elkaar zouden passen. San wilde met het thema koeien iets doen. Niet zomaar koeien in een weide, de expositie moest wel een spannend element in zich hebben. Zo heeft zij ons als het ware aan elkaar gekoppeld." De beide exposanten namen via de site over en weer kennis van elkaars creaties. „We voelden ons

direct al aangetrokken door elkaars werk", geeft Margriet aan. „Nienke maakt prachtige hoeden. Werkelijk knappe staaltjes van creativiteit." De prachtige landschappen van Margriet trokken Nienke direct aan door de wijze waarop zij die vorm en kleur geeft. De Hoeksche Waard was voor de expositie voor Margriet een onbekend gebied. „Ik ben er gaan rondrijden en heb me laten verbazen door het water en de dijken. Veel foto's heb ik van het landschap gemaakt. De meeste landschappen die hier tentoon worden gesteld hebben dan ook de Hoeksche Waard als inspiratiebron." De beide exposanten hadden weinig tijd aan voorbereiding voor de expositie. „Ondanks die krappe tijd heb ik toch graag ja gezegd", benadrukt Nienke. „Het was wel heel hard werken. Voordeel van zo'n korte tijd is dat je onder druk werkt, want je beseft dat je er alles uit moet halen. Het lijkt wel of alles dan ook lukt." De weken voor de expositie borrelde het ene idee na het andere bij Nienke op. Dat proces ging ook `s nachts door. „Dan werd ik wakker met ideeën en schreef ik ze op om ze de volgende dag niet vergeten te zijn." De Expositie omvat 32 grafieken en 35 hoeden. De reacties in het gastenboek zijn één en al lof. `Wat hebben wij genoten', `Wat. een prachtige collectie aan hoeden en grafiek' en `Ik ben er stil van' zijn enkele van die positieve uitingen van gasten van de tentoonstelling. De werken

van Margriet zijn gebaseerd op lythografie. Als grafisch vormgever werkt zij in Breda. Na de Academie Minerva in Groningen en later de Grafische School is zij gestart met haar eigen grafisch ontwerpbureau. Kenmerkend voor haar grafische uitingen is dat haar vrije werk vaak dient als basis. Margriet houdt van landschappen. Dat is ook duidelijk in haar werken waarneembaar. Van de koeien die in haar werken voorkomen neemt zij foto's.

„Koeien beseffen dat je aandacht aan ze geeft. Ze gaan er echt voor staan", zegt Margriet lachend. Van de foto's maakt ze een kunststof afdruk en rolt deze met drukinkt in haar werken. Haar werken zijn kleurrijk, maar niet opdringerig. De pigmenten zijn sterk. Het transparante wordt bereikt door het `over elkaar heen drukken'. Daarmee zet Margriet een eigen aansprekende stijl neer. Margriet is geboren in Groningen. Daar was zij een vriendin van dochter Fie van de kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman. „Daar werd ik met zijn werken geconfronteerd en later heb ik dat een plekje gegeven." Het werken met drukinkt en techniek begon voor Margriet Vos met een opdracht voor een logo voor de Breda Ballon Fiësta. „Je denken gaat uit van lucht en dat heb ik vorm gegeven door vlakken kleur te geven. Dat vond ik zo leuk dat ik daarmee verder ben gegaan en. dat nog steeds doe." Dat haar werk indruk maakt blijkt uit bussen in

Breda die bewerkt zijn met haar ballonnen. „Als je dat voor het eerst ziet kijkje wel even op hoor", is de bescheiden reactie van Margriet. Bij de expositie in Binnenmaas springen de werken met grassoorten in het oog, evenals de fleurige tulpenvelden. Nienke Visser kwam op het idee hoeden te gaan maken toen een cursus werd aangekondigd. „De cursus heb ik gevolgd en de hobby heb ik nooit meer los gelaten." Van lieverlede groeide het aantal hoeden en Nienke kwam op het idee haar hoeden voor het raam van haar woning, die naast modecentrum Voorwinden is gesitueerd, te zetten. Op een gegeven moment werd er aangebeld en gevraagd of de hoeden ook te koop waren. Inmiddels weten liefhebbers van hoeden dat men bij Nienke terecht kan voor een creatieve draagbare hoed. Onlangs is zij teruggekeerd van een vakantie in Canada. „De natuur kan daar grillig zijn. Die grillige vorm probeer ik weer vorm te geven in een hoed." De vormen van de hoeden van Nienke Visser ontstaan onder meer door het type materiaal dat ze gebruikt. „Is het materiaal weerbarstig dan moet je daar creatief mee omgaan om een vorm te vinden. Het materiaal moet echter wel doen wat ik wil." Voor de expositie heeft zij zich laten inspireren door de landschappen van haar mede-exposant. Verbazingwekkend is het hoe Nienke daarop met materiaal en kleuren heeft ingespeeld. Het materiaal dat zij gebruikt is zeer divers. Sisal, stro, stof; voile maar ook tule, zijde, leer en vilt. De hoeden van Nienke zijn qua kleur volledig afgestemd op de werken van Margriet. Bij de entree zijn dat de hoeden met grassen en bij de fleurige tulpenvelden de kleurrijke Turbans in groen/ paars en aqua en rood. Met plezier kijken Nienke en Margriet terug op de drukbezochte opening. „We hadden bezoekers gevraagd een hoed te dragen. Daaraan heeft een groot deel gehoor gegeven. Echt leuk. Mensen die het leuk vinden een hoed te dragen worden daar blij van."

De expositie met de titel Hoeden en Koeien in het gemeentehuis van Binnenmaas is een bezoek meer dan waard. De expositie kan bezocht worden op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en op dinsdag van 9.00 tot 20.00 uur.

door Sieka Romeijn - Hedmann