Blogs over hoeden en zo

 

 

 

 

Blog 2

Hoeden, zó 2015!

Als ik vertel dat mijn vak hoeden maken is zegt men vaak: “O, wat leuk, ik ben gek op hoeden. Jammer dat ze zo weinig gedragen worden.” Iedereen vindt ze mooi, maar weinig hebben het lef ze ook zelf te gaan dragen. Dat is jammer, want een hoed is in de winter lekker warm en in de zomer een bescherming tegen de zon. Daarnaast is een hoed heel stijlvol!

Door verschillende oorzaken is de hoed uit het straatbeeld verdwenen. Tot de jaren vijftig ging men niet zonder hoed de straat op. Eind jaren vijftig kwamen de hoge, getoupeerde kapsels in de mode, waar geen hoed op paste. Maar vooral de komst van de auto, in bijna ieder gezin, is de oorzaak van het verdwijnen van de hoed in het straatbeeld!

Vanaf 2010 zagen we weer meer hoeden en hoofdaccessoires in de modebladen.  Ook op de catwalks werden steeds meer hoeden gedragen. Gelukkig zien we de hoeden daardoor nu  vaker in het straatbeeld . Vooral de jongere generatie durft weer in positieve zin op te vallen. Welke hoeden zien we nu vooral?

 

De hoeden van 2015:

Trilby

Een hoed met een gleuf en twee deuken aan de bovenkant en een smalle rand, die aan de achterkant naar boven gebogen is. Deze hoed kan zowel door vrouwen als mannen gedragen worden.

Michael Jackson zag je vaak met dit type hoed. Hij kan van vilt, stro of stof gemaakt zijn.

De trilby zien we met name veel door de jongeren gedragen worden.

Flaphoed

De flaphoed die we in de jaren zeventig zagen is weer helemaal terug. De bol is rond, de rand is breed en losjes. Voor de winter van vilt gemaakt en voor de zomer van stro. Deze hoed is vooral voor de vrouw en draagt bij aan een stijlvolle look.

 

Stetson

De Amerikaan John B. Stetson ontwierp deze hoed in 1865. Nog steeds staat de naam Stetson voor kwalitatief hoogwaardige herenhoeden. Ook met een gleuf en twee deuken aan de bovenkant, maar nu met een brede rand. Zowel voor de heren als de dames is deze hoed heel elegant en stijlvol. De hoed kan uitgevoerd worden in vilt of in stro.

Cloche of pothoedje

Het hoedje dat populair werd in de jaren twintig door Coco Chanel. Een bol met een klein randje, meestal met eenvoudige versieringen. Een heel draagbaar hoedje voor de vrouw van 2015.

 

Durf eens op te vallen, draag een hoed! U oogst daardoor bewondering!

 

 

Blog 1

Terugblik op mijn hoedenjaar 2014

 

Het afgelopen jaar 2014 is voor mij een ‘top’hoedenjaar geweest. Het begon in het voorjaar toen ik te horen kreeg dat ik een bijdrage mocht leveren aan een expositie van Marianne Jongkind. Omdat ze vijftig jaar in het hoedenvak zat werd er een tentoonstelling aan haar gewijd in het Valkhofmuseum te Nijmegen. Veertien (ex)leerlingen van haar mochten als ode aan Marianne een hoed maken. Dat was natuurlijk een grote eer en best spannend. De techniek om een hoed af te werken met leer heb ik me bij haar eigen gemaakt en daarom was dat een onderdeel van de hoed. Op vrijdagavond 5 september was er een feestelijke opening door Mart Visser, de couturier waar Marianne op dit moment veel voor werkt. Er waren die avond wel 700 mensen. Daarvan had wel zeventig procent een hoed op. Dat was genieten die avond!

 

In oktober had ik een project met het Streekmuseum Hoeksche Waard, waar ik een lezing mocht houden over de geschiedenis van de hoed vanaf 1900. Er was die middag een gezellige en enthousiaste groep mensen. Ik heb vervolgens ook over het ambacht van het hoeden maken verteld. De dames mochten een basishoed meenemen die ze thuis verder konden afwerken en versieren, met als thema “Oogst”.

 

Zelf had ik me ook gestort op dit thema en verschillende hoeden gemaakt zoals een bloemkoolhoed en een bananenhoed. Op 6 november werd er een hoedenshow gehouden in het museum met mijn eigen oogsthoeden en nieuwe collectie, aangevuld met de oogsthoeden van de dames. Het was geweldig om te zien, wat sommigen er van hadden gemaakt. Chapeau!

 

Als klap op de vuurpijl was er nog de hoedenwedstrijd van de Nederlandse Hoeden Vereniging (NHV). Het thema was dit jaar “Sprookjes”. Dit sprak mij, als voormalig kleuterleidster, natuurlijk zeer aan. Meteen wist ik ook welk sprookje ik met mijn hoed uit zou beelden: Jorinde en Joringel. Op 22 november was de prijsuitreiking in Gorinchem bij de modezaak Anna van Toor. Nadat alle hoeden geshowd waren werden de tien hoeden getoond die genomineerd waren en daar was mijn hoed bij! Dat vond ik al fantastisch, het was tenslotte pas de tweede keer dat ik meedeed. Daarna volgde de echte prijsuitreiking. De derde prijs ging naar Clementine Jesterhoudt  met een prachtige hoed, de tweede prijs was voor Elly Stemerdink , ook heel knap bedacht. En tot mijn grote verrassing was de eerste prijs voor mijn hoed! Ik kon het bijna niet geloven. De NHV vakprijs 2014 gewonnen, wie had dat gedacht!

 

En uiteindelijk bleek eind december dat ik ook nog de publieksprijs had gewonnen. Het kon niet op. Ja, nu is het alweer januari 2015. Ik ben al weer ideeën aan het verzamelen voor de volgende wedstrijd met als thema Art Deco. Met volle vaart er weer tegenaan!